Turvallinen vetytalous ja vedyn valvonta

Vedyn turvallisuus ja riskit

Vety on hajuton ja väritön kaasu. Se vuotaa helposti ja on erittäin räjähdysherkkää. Tästä syystä vetyä tulee käsitellä varoen ja on äärimmäisen tärkeää, että tiloissa, joissa vetyä käsitellään, on tehokas kaasunvalvonta.  Kaasuuntunut vety räjähtää joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Vedyn ja ilman sekoitus on kymmenen kertaa räjähdysherkempää kuin bensiini-ilma-seos. Staattisen sähkön ja vedyn yhdistelmän aiheuttamaan räjähdykseen voi riittää keinokuituvaatteiden aiheuttama näkymätön kipinä.

Jos samassa tilassa vedyn lisäksi on hiilimonoksidivalvontaa (CO), reagoi osa näistä ilmaisimista vetyyn ja näin voi syntyä turhia hälytyksiä. Jotta turhilta hälytyksiltä vältytään, tulee CO-valvontaan valita ilmaisimet, jotka eivät hälytä tällaisissa tilanteissa.


Kiinteät ja kannettavat kaasunilmaisimet vedyn valvontaan


Koska vety on ilmaa kevyempää, tulee kiinteät kaasunilmaisimet asentaa aina ylös, katonrajaan. Jos katossa on palkkeja, tulee jokaisen palkin väliin asentaa oma erillinen kaasunilmaisin.
Koska vety on ilmaa kevyempää, tulee kiinteät kaasunilmaisimet asentaa aina ylös, katonrajaan. Jos katossa on palkkeja, tulee jokaisen palkin väliin asentaa oma erillinen kaasunilmaisin.

Takaisin alkuun

Jos tila on luokiteltu turvalliseksi tilaksi, soveltuvat vedyn valvontaan seuraavat kiinteät kaasunilmaisimet:

  • Varia™

    Moderni ja käyttäjälähtöinen kaasunilmaisin myrkyllisten ja palavien kaasujen, hapen, typen ja vedyn mittaamiseen ja valvontaan.

  • Kaasunilmaisin

    Kaasunilmaisin DGTk2

    Kaasunilmaisin palavien kaasujen mittaamiseen ja valvontaan.

  • Kaasunilmaisin

    Kaasunilmaisin DGTec2

    Kaasunilmaisin myrkyllisten kaasujen, hapen, typen, metanolin ja vedyn mittaamiseen ja valvontaan.

Jos tila on luokiteltu räjähdysvaaralliseksi (ATEX) tilaksi, soveltuvat vedyn valvontaan seuraavat kiinteät kaasunilmaisimet:

  • Kaasunilmaisin

    Kaasunilmaisin DGTkex

    Räjähdysvaarallisiin tiloihin soveltuva kaasunilmaisin palavien kaasujen ja liuotinhöyryjen mittaamiseen ja valvontaan.

  • Kaasunilmaisin

    Kaasunilmaisin DGTeex

    Räjähdysvaarallisiin tiloihin soveltuva kaasunilmaisin myrkyllisten kaasujen, hapen, typen ja vedyn mittaamiseen ja valvontaan.

  • Kaasunilmaisin

    Kaasunilmaisin DGTk2-ex

    Räjähdysvaaralliseen tilaan soveltuva kaasunilmaisin palavien kaasujen mittaamiseen ja valvontaan.

  • Kaasunilmaisin

    Kaasunilmaisin DGTec2-ex

    Räjähdysvaaralliseen tilaan soveltuva kaasunilmaisin myrkyllisten kaasujen, hapen, typen, metanolin ja vedyn mittaamiseen ja valvontaan.

  • Kaasunilmaisin DGTec-ex

    Räjähdysvaarallisiin tiloihin soveltuva kaasunilmaisin myrkyllisten kaasujen, hapen, typen ja vedyn mittaamiseen ja valvontaan.

Kannettavat kaasunilmaisimet vedyn valvontaan

  • Riken Keiki GX-3R Pro

    Pienellä ja kevyellä kannettavalla monikaasuhälyttimellä voidaan mitata viittä eri kaasua.

  • Riken Keiki GX-3R

    Markkinoiden pienin ja kevyin kannettava monikaasuhälytin, joka valvoo happea, palavia kaasuja sekä kahta myrkyllistä kaasua (hiilimonoksidi ja rikkivety).

  • Riken Keiki GP-03

    Kannettava kaasuhälytin palavien kaasujen valvontaan

  • Riken Keiki SC/GX -8000

    Sisäisellä pumpulla olevalla monikaasuhälyttimellä voidaan valvoa happea sekä useita myrkyllisiä ja palavia kaasuja.

Takaisin alkuun

Kaasunvalvontakeskukset

Kiinteät kaasunilmaisimet tulee aina liittää kaasunvalvontakeskuksiin tai omaan, olemassa olevaan automaatioon. Jos omaa automaatiota ei ole, on Detectorilla tarjota tähän tarkoitukseen soveltuva Seguro kaasunvalvontakeskus

Takaisin alkuun


Vety – taustaa ja historiaa

Vety on tunnettu energianlähteenä jo yli kahdensadan vuoden ajan, ja vetytalous nähdään myös yhtenä tulevaisuuden energiajärjestelmän kulmakivistä. Tulevaisuudessa vety voi jopa korvata maakaasun. Vedyn avulla teollisuus pystyy todennäköisesti irtautumaan hiiliriippuvuudestaan.  Jo vuosikymmeniä sitten vedystä povattiin tulevaisuuden kaasua ja sitä aiottiin hyödyntää jo tuolloin mm. laivojen polttoaineena. Ongelmaksi muodostui kuitenkin vedyn räjähdysherkkyys, joka syntyi symbioosissa staattisen sähkön kanssa.

Takaisin alkuun


Vihreä vety

Vetyä pidetään tulevaisuuden energialähteenä senkin vuoksi, että sen avulla päästään irtautumaan fossiilisista polttoaineista aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntämällä. Vielä toistaiseksi kaikki vetyenergia ei ole vihreää, vaan vety voidaan sen puhtauden perusteella luokitella seuraaviin ryhmiin:


  • Ruskea/musta vety: syntyy hiiltä kaasuttamalla ja prosessissa vapautuu hiilidioksidia
  • Harmaa vety: syntyy maakaasun uudistamisessa. Harmaan vedyn tuotannossakin muodostuu kohtuullisen suuri määrä hiilidioksidia.
  • Sininen vety: Tuotetaan samoin kuin harmaa vety maakaasun uudistamisessa, mutta hiilidioksidipäästöjä pystytään pienentämään hiilidioksidin talteenottojärjestelmän avulla.
  • Vihreä vety: Syntyy uusiutuviin energialähteisiin pohjautuvasta sähköstä, jonka yhteydessä vesi elektrolysoidaan. Myös biokaasusta voidaan muodostaa vihreää vetyä.

Takaisin alkuun

Tietoiskuvideo vedystä ja sen valvonnasta

Katso video osoitteesta: https://youtu.be/BDc4IN8GMZo

Kysy lisää

Sami Heinonen

Toimitusjohtaja

050 302 66 84

Robby Sandström

Myyntijohtaja

050 360 3035

Petri Martin-Puustinen

Avainasiakkuuspäällikkö

040 900 11 52
Valokuva henkilöstä

Kimmo Rauhanen

Huoltoasiantuntija

040 900 11 63
Valokuva henkilöstä

Petri Jokinen

Huoltoasiantuntija

040 900 11 53