Viisi ihmistä työpöydän ääressä

Kesätöissä Detectorilla

Olen Valtteri Aarnio, toisen vuoden tietotekniikan opiskelija Turun Yliopistosta. Sivuaineena opiskelen matematiikkaa ja minulla on elektroniikkaharrastuneisuutta, jonka ansiosta kolvi pysyy kädessä.

Valtteri Aarnio

Törmäsin Detectoriin vuokratyöfirman kautta enkä ollut kuullut yrityksestä aikaisemmin tai tiennyt kaasunvalvonnasta juuri mitään. En oikein tiennyt mitä odottaa, mutta haastattelun perusteella ala vaikutti mielenkiintoiselta ja aloitin toukokuun lopulla Detectorin tuotannossa kolmen kuukauden kesätyöjakson.

Työtehtäviini on kuulunut pääasiassa kaasunilmaisimien ja kaasunvalvontakeskuksien kokoonpano sekä jonkin verran testausta, piirikorttien ohjelmointia ja kalibrointia. Työssä on ollut mukavasti vaihtelua ja pienen tuotantotiimin vuoksi jokainen pääsee tekemään vähän kaikkea. Omia suosikkihommiani olivat juotostyöt ja kaasunvalvontakeskusten rakentaminen.

Itseni yllätti tuotevalikoiman laajuus ja mahdollisien kaasunilmaisinkonfiguraatioiden suuri määrä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ilmassa olevien kaasujen pitoisuuksia voidaan mitata monilla erilaisilla mittakennoilla kuten sähkökemialliset kennot, katalyytit, puolijohteet ja infrapuna. Tämän lisäksi eri kennotyyppien kalibrointi, lämmitysajat ja käyttöiät vaihtelevat, mikä aiheuttaa omat haasteensa.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen oppinut todella paljon kaasunvalvonnasta sekä elektroniikasta. Työjakso innoitti viemään omaa suuntautumista yhä enemmän elektroniikan ja embeddedin puolelle, ja näen työkokemukseni Detectorilla olevan hyödyksi tämän tavoittelussa. On ollut myös mielenkiintoista vähän nähdä, miten tämän kokoluokan kaasunvalvonta-alan yritys pyörii ja mitä kulisseissa tapahtuu.