Viisi ihmistä työpöydän ääressä

Asiakaslähtöisyys on tärkein tie yrityksen menestykseen

Olen Sami Kaapro ja työskennellyt vuodesta 1995 eli koko aktiiviurani Detector Oy:n palveluksessa vaihtelevissa tehtävissä. Koulutukseltani olen sähköasentaja, joten teknistä osaamista löytyy. Detectorissa työskentelin alussa tuotannossa elektroniikka-asentajana. Tämän jälkeen siirryin huoltopalveluihin ja sieltä myyjäksi, jossa tehtävässä toimin tällä hetkellä.

Hyvän myyjän tulee seurata asiakkaiden toimintaympäristöjä ja olla selvillä, mitkä ovat ajan trendit. Itse myyn aina kokonaispalvelua en pelkästään tuotetta. Kerron uudelle asiakkaalle yrityksestämme ja taustatietoa yrityksestä ja sen palveluista. Jos taas asiakas itse ottaa yhteyttä, kysyn ongelman ja pyrimme ratkaisemaan tilanteen. Pyydän häneltä ensin kuvauksen tilanteesta ja tarpeesta ja sen jälkeen pohjapiirrokset, tilaluokitukset ja kuvat tilasta, joihin laitteita tarvitaan. Jos asiakkaan tarve ei tule sähköpostissa selväksi, soitan hänelle. Asiakkaan kanssa yhteistyössä määritellään tarve ja etsitään sopivaa ratkaisua. Jo olemassa olevista asiakkaista on tullut melkein ystäviä. Tämä on merkki siitä, että olen onnistunut saavuttamaan asiakkaan luottamuksen, mikä on olennaisen tärkeää asiakaspalvelussa.

Asiakkaan luottamuksen saavuttamiseen ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Asiantuntijuus on tärkeää, sillä tuotteilla, jotka asiakkaan on välttämätön hankkia, ei voi tehdä kauppaa hallitsematta kokonaisuutta. Tulee toki tilanteita, jossa en osaa heti ratkaista asiaa, mutta silloin lupaan selvittää sen yrityksen muiden asiantuntijoiden kanssa, jonka jälkeen palaan välittömästi asiaan. Hyvä suhde asiakkaaseen on hyvän kaupankäynnin edellytys ja tärkeämpi kuin hinta, joka ei koskaan voi olla kilpailuvaltti, jos myydään laatua.

Asiakasta tai hänen hankkimiaan ratkaisuja ei koskaan pidä arvostella. Kunnioitus on tärkeä säilyttää koko prosessin ajan. En koskaan arvostele asiakkailla mahdollisesti olevia kilpailijoiden tuotteita tai ratkaisuja, vaan pitäydyn omassa tarjonnassamme ja kerron siitä ja sen avulla saatavista mahdollisuuksista.

Minulla on urani aikana tullut vastaan tilanteita, joissa olen kokenut erityisiä onnistumisen tunteita. Joskus asiakkaalla voi olla taloudellisesti tiukka ajanjakso ja välttämättömänkin kaasunvalvontalaitteen hankinta voi olla liian kallis. Tällaisissa tapauksissa olemme pyrkineet selvittämään erilaiset mahdollisuudet hoitaa asianmukaiset valvonnat kuntoon vaikkapa osamaksusopimuksella.

Asiakkaan tarpeiden kuuleminen herkällä korvalla ja joustaminen tarvittaessa on kaiken palvelun kulmakivi.